GIACOMETTI-CHADWICK – in Museum de Fundatie

GIACOMETTI-CHADWICK – in Museum de Fundatie

GIACOMETTI-CHADWICK – FACING FEAR

Museum de Fundatie presenteert van 22 september 2018 t/m 6 januari 2019 de tentoonstelling Giacometti-Chadwick, Facing Fear

De beelden van Alberto Giacometti (1901-1966) en Lynn Chadwick (1914-2003) belichamen de toestand van ontluistering en angst in Europa tijdens de jaren van de Koude Oorlog. Met deze twee kunstenaars nam de beeldhouwkunst definitief afscheid van de vooroorlogse romantiek en esthetiek, om met beide benen te landen in de rauwe realiteit. Terwijl Giacometti de mens terugbracht tot zijn meest kernachtige verschijning, zonder enige opsmuk, creëerde Chadwick zijn krachtige oerbeelden van mens en dier. De tentoonstelling omvat meer dan 150 werken. Voor het eerst is het werk van Giacometti en Chadwick zo nadrukkelijk samengebracht.

Het vooroorlogse werk van Giacometti heeft Chadwick mede gevormd en ze waren zich zeer bewust van elkaars aanwezigheid. Behalve de verschillen zijn er veel overeenkomsten te herkennen in de oeuvres van deze kunstenaars. De tentoonstelling Giacometti-Chadwick, Facing Fear kwam tot stand in nauwe samenwerking met de Fondation Marguerite et Aimé Maeght in Saint-Paul-de-Vence en de Chadwick Estate en galerie Blain|Southern in Londen.