Museum Voorlinden

Museum Voorlinden

Voorlinden is een nieuw particulier museum voor moderne en hedendaagse kunst op een prachtig landgoed in de duinen van Wassenaar, op steenworp afstand van Den Haag. Zakenman en kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh opent hier september 2016 zijn droom: een museum van internationale allure dat zijn vermaarde kunstcollectie herbergt. Het stralende witte gebouw biedt onderdak aan Van Caldenborghs rijke en verrassende collectie, permanente kunstwerken speciaal voor het museum gemaakt en tijdelijke tentoonstellingen.

Gebouw
Museum Voorlinden is in alle opzichten dienend aan de kunst ontworpen. De langwerpige grondvorm bestaat uit afwisselende duinzandkleurig natuursteen en transparante glaswanden, wat bijdraagt aan de natuurbeleving binnen. Een elegante, wit-stalen colonnade draagt de ingenieuze dakconstructie. De globale driedeling van het interieur volgt het museale programma: collectiepresentaties, wisselende tentoonstellingen en permanente in-situ werken. De zalen worden verlicht door het immer veranderlijke natuurlijke daglicht dat de kunstwerken tot leven brengt. Het kenmerkende licht van de Hollandse kust valt dankzij ingenieus afgesneden buisjes gedoseerd naar binnen. Een velum en transparant glasdak, waarin indirect LED licht is opgenomen, zorgt ervoor dat zowel op minder zonnige dagen als bij avond de kunstwerken zo natuurlijk mogelijk verlicht worden.

Permanente kunstwerken
Een aantal kunstwerken is permanent in Museum Voorlinden te zien. Speciaal voor het museum ontwierp James Turrell Skyspace, een ruimte met een vierkant gat in het dak, waardoor je recht naar boven kijkt en de lucht ziet zoals je deze nog nooit hebt gezien. Een soortgelijk werk, maar dan buiten, ontwierp Turrell overigens in de duinen van Kijkduin: Hemels Gewelf. Een ander permanent werk dat behoort tot de klassiekers van de moderne kunst, is  Open Ended van Richard Serra. Een andere site-specific kunstwerken in Voorlinden is de illusionistische Swimming Pool van de Argentijnse kunstenaar Leandro Erlich. Om deze werken optimaal te kunnen presenteren, is voor ieder kunstwerk een aparte zaal ingeruimd.